Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

02 mei You have been hacked

You have been hacked

Losgeld betalen om je gehackte computer te deblokkeren: het is een vorm van computercriminaliteit die vorig jaar in ons land 22 keer zo vaak voorkwam als het jaar voordien. Ransomware of gijzelsoftware is een computervirus dat zich in je computer of smartphone nestelt, er je bestanden blokkeert en ze pas vrijgeeft na betaling van losgeld. Ons land schakelt een versnelling hoger in de strijd tegen deze cybercriminaliteit.

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en de Federal Computer Crime Unit (FCCU) van de politie hebben een aanvalsplan tegen ransomware voorgesteld.

Volgens onderzoek werden er in de periode 2015-2016 wereldwijd meer dan 5 keer meer gebruikers besmet met ransomware dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. In België waren er zelfs 22 keer meer besmettingen dan in 2014-2015. het aantal geregistreerde gevallen steeg van 275 naar 6.261 .

Om deze snel groeiende malwareplaag een halt toe te roepen gaan het Federaal Cyber Emergency Team (CERT.be) en de computermisdaadbestrijders van de politie een partnerschap aan met het project: No More Ransom. De bijhorende website, www.nomoreransom.org, biedt slachtoffers van ransomware gekende decryptiesleutels aan om je bestanden vrij te geven zonder dat je er losgeld voor hoeft te betalen. Bovendien kan je er ook terecht voor tips rond preventie.

Ook het Centrum voor Cybersecurity (CCB) heeft een document gepubliceerd met informatie over hoe je beter te beschermen tegen ransomware. Het document lijst maatregelen op die je kan nemen om te voorkomen dat je door ransomware geïnfecteerd raakt en geeft je ook advies over wat je moet doen wanneer je toch ransomware op je computer of laptop hebt.

Lees meer: Bescherming tegen ransomware (CCB)