Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

mrt 2019 Veilig carnaval voor al!

Carnaval is een plezierig volksfeest waar gekheid en spot centraal staan. Op 11 november vorig jaar kwamen de pluimen en zotskappen reeds een eerste keer uit de kast om de start van het nieuwe carnavalsseizoen in te luiden. Binnenkort start dus opnieuw een periode van feeërieke praalwagens, uitbundige carnavalsmuziek, tonnen confetti en snoepgoed. Ook in onze zone staan er weer enkele stoeten op het programma. Zo rijdt de carnavalstoet op zondag 7 april uit in Ham; een week later is het de buurt aan Tessenderlo.

Jammer genoeg worden deze feestelijkheden soms verstoord door een overvloed van alcoholische dranken en ongepast gedrag. Om veilig te genieten van deze festiviteiten zetten we enkele voorzorgsmaatregelen op een rijtje:

Kies een geschikte outfit:
 Alles staat of valt met het juiste carnavalskostuum. Hoe origineler of gekker, hoe beter. Helaas vieren wij geen carnaval in zomers Brazilië. Zorg dus voor laagjes onder (of over) je outfit en voorkom dat je het koud krijgt.

Drink met mate(n):
 Probeer tijdens het feesten niet teveel en niet te snel achter elkaar te drinken. Wissel biertjes af met water en voorkom een gigantische kater achteraf.
 Alcohol drinken om op te warmen, is ook geen goed idee. Het drinken van sterke drank geeft enkel het gevoel van warmte. In werkelijkheid zorgt de alcohol ervoor dat de bloedvaten zich verwijden, waardoor er juist veel warmte verloren gaat.
 Hebt je wat gedronken, laat je dan rijden. Alcohol en verkeer gaan immers niet samen.

Let op de allerkleinsten:
 Carnaval is een feest voor jong en oud, maar de allerkleinsten onder ons zijn extra kwetsbaar. De kinderen staan op de eerste rij en hebben nog onvoldoende besef van het gevaar. Zij kijken enkel naar het uitgegooide snoep en zien daardoor de praalwagens of andere voertuigen niet afkomen. Hou als (groot)ouder dus een oogje in het zeil.

Feesten mag, maar niet ten koste van iemand anders:
 Wildplassen, sluikstorten en vandalisme zijn dus uit den boze.
 Breng daarom een bezoekje aan het café om die kleine (of grote) boodschap te lozen.
 Neem geen voorwerpen en producten mee die personen kunnen verwonden, besmeuren of bevuilen.
 Respecteer na de feestelijkheden de nachtrust van omwonenden.
 Denk er aan dat binnen onze zone het GAS-reglement van toepassing is en dergelijke overtredingen dus bestraft kunnen worden.

Pas op je bezittingen:
 Wees alert voor zakkenrollers; deze lopen immers niet altijd in een boevenpak rond.
 Je kan eventueel in je outfit een zakje met rits voorzien om geld, je identiteitskaart, of andere belangrijke zaken veilig te bewaren.

Samen uit, samen thuis:
 Laat nooit mensen alleen achter. ‘Samen uit, samen thuis’ blijft de beste slogan.
 Bel het noodnummer 112 wanneer je mensen in nood aantreft. Dit is als zij onwel worden, gedrogeerd, zwaar dronken of in diepe slaap gevallen zijn. Bij vechtpartijen bel je 101.
 Geef steeds een duidelijke locatie door en toon respect voor de bevoegde instanties.


Wij wensen iedereen een uitbundig, maar vooral veilig carnavalsfeest! Alaaf!