Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

jul 2019 Met de kids op reis. Help! Hoe overleef je de autovakantie?

Autovakanties zijn de laatste jaren weer aan een opmars bezig. Ook jonge gezinnen kiezen er steeds vaker voor om met de wagen op vakantie te gaan. Een autovakantie heeft dan ook wel wat voordelen. Toch moet het gezegd: autovakanties met kinderen zijn niet altijd even makkelijk. Al moet het niet altijd kommer en kwel zijn; het geheim zit ’m volgens ons in een goede voorbereiding en een kindvriendelijke planning. Hieronder enkele tips om de aankomende autovakantie aangenamer te laten verlopen!

1. Stel niet uit wat je op voorhand kan doen
Begin tijdig met de voorbereidingen van je vakantie zodat je helemaal relaxed op reis kan vertrekken. Doe de nodige boodschappen en begin tijdig met het pakken van je koffers. Laad de wagen niet last minute in, want er is niets zo vervelend als moeten vaststellen dat je niet alles kan meenemen.
Zorg dat je tijdig over alle nodige reisdocumenten beschikt. Vergeet daarbij ook zeker de Kids ID niet.

2. Reis zoveel mogelijk als de kinderen slapen
Kinderen zitten natuurlijk niet graag stil. Door ’s avonds te reizen kan je vaak al heel wat kilometers rustig overbruggen. Stop de kinderen in lekker comfortabele kleding en vertrek in de late namiddag. De eerste halte kan je dan gebruiken voor het avondeten waarna het tijd is voor hen om de oogjes te sluiten. Extra vroeg (lees: ’s nachts) vertrekken is natuurlijk ook steeds een optie.

3. Hou er rekening mee dat de trip langer duurt
Kies je er voor om toch overdag te reizen, dan moet je er natuurlijk rekening mee houden dat de reis wat langer zal duren. Met kinderen in de wagen moet je immers vaker een pauze inlassen. Even naar het toilet, gezellig picknicken, een beetje ravotten, enz.

Heb je een heel erg lange rit voor de boeg, dan plan je misschien beter een iets langere pauze onderweg. Stop bij een park of een speeltuin zodat ze zich volledig kunnen uitleven en er nadien weer helemaal tegenaan kunnen. Plan deze stop best op voorhand, want onderweg is het vaak moeilijk om leuke stopplaatsen te vinden zonder al te veel tijd te verliezen.

4. Speel eens een spelletje
Voor kinderen lijkt het reizen sneller te gaan als ze maar wat om handen hebben. De kids lang genoeg bezig houden is dus de key tot een zorgeloze autovakantie voor mama en papa. Speel samen spelletjes (tel alle rode auto’s, ik ga op reis en neem mee…, ik zie wat jij niet ziet, enz.) of zing luidkeels mee op de favoriete playlist van zoon- of dochterlief. De kinderen zullen al die extra aandacht superleuk vinden, en voor je het goed en wel beseft, ben je weer heel wat kilometers verder.

Toch graag ook even in stilte genieten van de autotrip? Lang leve de tablet! Met hun favoriete films, liedjes en luisterboeken in de hand, zijn kinderen toch even zoet. En mama en papa even gerust.

5. Goed voorzien
Kinderen eten en drinken vaker dan volwassenen. Als je iedere keer moet stoppen als ze honger of dorst hebben dan ben je nog wel een paar uur langer onderweg. Een koelbox met voldoende dranken, snacks en fruitjes kan dan de oplossing bieden.
Een ongelukje is snel gebeurd. Neem voldoende natte doekjes, een plastic zakje voor reiszieke kinderen, enz. mee. Niets zo vervelend als de hele tocht wagenziek zijn.

6. Vergeet zeker de terugreis niet
Ben je veilig en relaxed op je bestemming aangekomen? Super! Maar vergeet ook zeker de terugreis niet. Vaak wordt de heenreis met kinderen zodanig goed voorbereid, maar vergeet men de terugweg terwijl die toch even lang duurt. Zorg ook dan voor leuk vertier en voldoende pauze. Het laatste wat je wil is helemaal gestrest thuis aankomen.

De politie van Beringen/Ham/Tessenderlo wenst iedereen een behouden en zorgeloze (auto)vakantie.

 

Geraadpleegde bronnen: axa.be , blabloom.com