Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

okt 2017 10 tips om uw online privacy te beschermen

Er zijn talloze manieren om uw identiteit en computer beter te beschermen tegen allerlei dreigingen. Criminelen gebuiken steeds complexere technieken en innovatieve methodes om via de computer fraude/diestal te plegen. Zij proberen de gebruikers om de tuin te lediden met misleidende e-mails, advertenties of andere methodes om de 'goede trouw' van gebruikers te misbruiken. 
Het is belangrijk dat u zich bewust bent van de gevaren van internet en dat een antivirus niet alle gevaren/problemen wegneemt. Blijf dan ook ten allen tijde op uw hoede.

1. Koop een antivirus programma

De meeste antivirus programma's 'waken' over uw identiteit. Het programma, dat op de achtergrond werkt, controleert elke keer wat een website voor informatie wilt hebben van u of van uw computer. Het antivirus herkent ook potentiële gevaarlijke websites en u krijgt daar een melding van, het is dan aan te raden om deze website niet te bezoeken.

2. Log uit van Facebook, Twitter, Hotmail, enz. als je klaar bent

Zodra je uitgelogd bent van een website, kan het bedrijf je niet meer volgen wat je aan het doen bent. Ze kunnen dan alleen de gegevens die jij hebt achtergelaten analyseren. Wanneer je gebruik maakt van openbare computers dien je uit te loggen zodat de gebruiker die na jou inlogt, jouw account niet te zien krijgt.

3. Scherm je Facebookprofiel voor het publiek af

In de privacy instelling van Facebook kan je jouw profiel beheren, hierin kan je ook aangeven wie welke berichten mag zien. De instellingen staan standaard op 'openbaar', dat betekent dat iedereen uw berichten kan zien als ze zoeken op uw naam. Om dit te voorkomen kunt u instellen dat alleen vrienden berichten van je mogen zien. Het bericht op de tijdlijn is dan enkel zichtbaar voor je vrienden.

4. Geef je telefoonnummer, e-mailadres of woonadres niet zomaar aan mensen of bedrijven

In bijna elke winkel vragen ze tegenwoordig naar een klantenkaart en als je die niet hebt of je er één wilt laten maken. In winkels vragen ze onnodig veel informatie die ze opslaan, dit gebeurt ook online. Continu wordt er om gegevens gevraagd, maar sommige websites verkopen jouw gegevens door aan commerciële partijen die op hun beurt je benaderen met een geweldige aanbieding. Hoe minder vaak je jouw gegevens achterlaat, hoe minder SPAM je zal ontvangen.

5. SPAM is niet te voorkomen, maar wel te beperken

Het is heel lastig zo niet onmogelijk om geen SPAM-mail te ontvangen, maar je kunt het wel beperken. Reageer en/of klik nooit op links in SPAM-mail, hiermee bevestig je dat jouw mailadres actief is en deze kunnen ze dan weer doorverkopen.

6. Vergrendel je telefoon en SIM-kaart met een (pin)code

Het lijkt misschien vervelend om elke keer een code in te voeren wanneer je jouw smartphone gebruikt. Je voorkomt hiermee dat in het geval van diefstal persoonlijke gegevens zoals contactadressen, whatsapp-gesprekken of social media profielen niettoegankelijk zijn.

7. Wis de browsergeschiedenis regelmatig

Uw browser houdt bij welke site je wanneer bekeken hebt, dat lijkt handig maar het is zeer privacy gevoelig. Je kan de browsergeschiedenis verwijderen bij de instellingen van de browser. Wanneer je gebruik maakt van een openbare computer is het aan te raden om na gebruik de geschiedenis te wissen.

8. Surfen zonder IP-adres achter te laten is mogelijk

Wil je geen 'voetafdrukken' achterlaten terwijl je op het internet zit, dan kan je gebruik maken van bijvoorbeeld het TOR-netwerk. Dit netwerk zorgt ervoor dat uw IP-adres afgeschermed is, hierdoor kan de beheerder van een website niet zien welk IP-adres is gebruikt.

9. Let op met online (creditkaart)bestellingen

Via het internet spullen kopen is zeer gemakkelijk: met een paar drukken op de knop heb je het juiste artikel besteld en afgerekend. Controleer bij elke betaling of de website zich in een veilige omgeving bevindt (https). Het betalen met een creditkaart is een risico, creditkaartgegevens kunnen gemakkelijk gestolen worden en criminelen kunnen met jouw kaart spullen kopen. Om diefstal van kredietkaartgegevens te voorkomen, is het verstandig omm zoveel mogelijk voor een andere betaalmethode te kiezen.

10. Gebruik versleutelde data

Wanneer je veelvuldig gebruik maakt van clouddiensten doe je er verstandig aan om bestanden te versleutelen (encryptie). Dit klinkt erg technisch en moeilijk, maar dit is het niet. Er zijn programma's die dit voor je doen. Derden kunnen jouw bestanden wel zien, maar kunnen deze niet uitlezen.

11. Pas op voor 'phising' berichten

Criminelen proberen je met lokmails te doen denken dat je bank een mail stuurt. In deze mail staat dat er een probleem is en om dit te verhelpen dien je in te loggen met je pincode en bankrekeningnummer. Ga hier nooit op in en verwijder het mailtje direct. Dit is een voorbeeld van 'phising', maar dit geldt voor elk bericht waarin wordt gevraagd naar wachtwoorden en pincodes, bedrijven willen dit helemaal niet weten van hun klanten. Vul deze gegevens dan ook nooit in, als je twijfelt over het bericht bel dan het bedrijf eerst.

12. Help identiteitsfraude te voorkomen

Criminelen proberen steeds vaker uw identiteit 'over te nemen', hiervoor hebben ze jouw gegevens nodig. Deze gegevens proberen ze van je te verkrijgen, wees dan ook voorzichtig met het geven van je gegevens zoals geboortedatum, plaats, enz. Wanneer je een kopie van ID/paspoort moet opsturen/mailen, streep dan te allen tijde het BSN-nummer door.