Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

20 jan Sterke inzet op (verkeers)veiligheid, drugs en overlast in 2019 in Beringen, Ham en Tessenderlo

Met 2,41% aan positieve alcoholresultaten behaalde de Limburgse BOB bemoedigende resultaten in de Beringen,Ham en Tessenderlo. Het aantal drugsfeiten binnen de zone steeg en het aantal woninginbraken kende er een spectaculaire daling. De resultaten werden voorgesteld tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsontmoeting van de politiezone.

Het korps van Beringen/Ham/Tessenderlo controleerde in november en december 1.989 personen op het gebruik van alcohol achter het stuur. 48 bestuurders hadden té diep in het glas gekeken. ‘Het korps zet steevast in op meer verkeersveiligheid. Er was meer dan een verdubbeling van het aantal controles ten opzichte van dezelfde periode in 2018’, verduidelijkt korpschef Geert Wouters. Het resultaat aan positieve alcoholtests ligt hiermee wel boven het provinciaal gemiddelde van 1,57% en er testten in 2019 ook opvallend meer personen positief op drugs in het verkeer. Bovendien noteerde de zone maar liefst 34% meer feiten van drugsbezit. ‘Dit is een typische vorm van haalcriminaliteit’, zegt Geert Wouters, ‘des te meer je er aan werkt, des te zichtbaarder het probleem wordt.’ In Beringen werden het voorbije jaar ook 2 grote drugsplantages opgerold.

Het aantal verkeersongevallen met letsel daalde met zo’n 25%. ‘Aanhoudende verkeers- en snelheidscontroles én sensibilisering, ook van jongeren, via onder meer verkeerseducatie en het fietsexamen blijven ook in de komende beleidsperiode zeker aan de orde’, benadrukt voorzitter Thomas Vints, ‘hierbij zal ook de strijd tegen straatracers en snelheidsduivels onverwijld verder gezet worden.’
Op het vlak van woninginbraken kende de zone een nooit eerder geziene daling. Er werden 33% minder woninginbraken genoteerd. De investering in meer en meer cameranetwerken en de inzet van alerte burgers zal hierin ongetwijfeld ook een rol hebben gespeeld. Het aantal bedrijfsinbraken daarentegen steeg lichtjes (+ 1%).

De korpschef én de voorzitter benadrukten ook het belang van ‘partnerschap’ tijdens hun speech. Het veiligheidsvraagstuk is niet alleen de verantwoordelijkheid van de politiediensten en is er de laatste jaren niet kleiner en eenvoudiger op geworden. Enkel meer en betere samenwerking mét de overheidsdiensten, mét het parket, mét bedrijven en mét burgers kan leiden tot meer veiligheid.