Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

apr 2020 Phishing en smishing in tijden van corona

Zelfs tijdens deze coronacrisis zijn we toch niet helemaal veilig in ons eigen 'kot'. Hoewel je zelf beter beschermd bent omdat je van thuis uit werkt, is je computer dat niet altijd. Doordat het coronavirus ons de dag van vandaag allemaal in de ban houdt, lezen we ook al deze nieuwe berichten: 'Hoe moeten we ons beschermen? Hoeveel besmettingen zijn er in België? Hoe gevaarlijk is het virus? 'We spreken hierover met onze familie en vrienden, we sms’en, Whatsappen en mailen met vragen, antwoorden en andere informatie over COVID-19. Cybercriminelen spelen hier natuurlijk op in; ze weten wat ons interesseert en hierdoor zijn we allen een makkelijk slachtoffer.

In onze ‘Tip van de maand februari’ raadden we jullie al aan om aandachtig te zijn voor verdachte berichten en deze te melden aan verdacht@safeonweb.be. De tips die we toen al verspreidden, kan je nog steeds nalezen op onze website en helpen ook nu om verdachte berichten te herkennen. Omwille van de sterke stijging van valse berichten rond het coronavirus en de toename van het aantal valse berichten per sms, willen we jullie toch nog graag wijzen op onderstaande:

1. Dagelijks worden er valse berichten verspreid over het coronavirus:

  • Met aanbiedingen voor mondkapjes, alcoholgels, desinfecterende middelen;
  • Met links naar valse nieuwssites;
  • Met valse geldinzamelacties voor slachtoffers van het virus;
  • Met aanbiedingen over vaccins.

Sommigen van deze berichten lijken zelfs te worden verspreid door officiële organisaties, zoals ziekenhuizen of gerenommeerde kranten, waardoor ze zelfs heel betrouwbaar en onschuldig lijken, maar niets is minder waar.

Let dus goed op en klik niet op links in verdachte berichten want zonder je het weet kan je virussen downloaden, of word je rekening geplunderd wanneer je je bankkaartgegevens invult op een valse website, enz.

2. Let op voor virussen en ransomware verborgen achter COVID-19 berichten en applicaties:

Deze berichten en applicaties zijn allemaal zeer professioneel gemaakt en lijken daardoor ook echt en betrouwbaar. Het is in deze gevallen dan ook zeer moeilijk om de bron te achterhalen. Het Centrum voor Cybersecurity België waarschuwt nu al voor volgende applicaties: Interactieve kaart Johns Hopkins University en de COVID-19 Tracker App, deze laatste bevat namelijk ransomware.

Wat moet je doen?

  • Wees altijd op je hoede als je een onverwacht bericht krijgt dat niet persoonlijk aan jou gericht is.
  • Denk twee keer na alvorens je een link of een bijlage in een bericht aanklikt. Vooral .exe bestanden kunnen zeer gevaarlijk zijn.
  • Installeer enkel App’s uit de officiële App-store van Google of Apple.
  • Voer geen JavaScript uit als daarnaar gevraagd wordt na het downloaden van een bijlage.
  • Installeer een virusscanner om je computer en gegevens te beschermen. Ook al biedt geen enkele virusscanner 100% bescherming, toch blijft het cruciaal om er eentje te installeren.
  • Stuur verdachte berichten door naar verdacht@safeonweb.be.

3. Wees ook waakzaam voor smishing:

Het Centrum voor Cybersecurity België ziet de laatste weken een toename van het aantal phishingberichten per sms, ook wel smishing genaamd. De sms’en lijken van een officiële organisatie te komen, maar worden eigenlijk verstuurd door cybercriminelen die via links naar valse websites proberen om jouw (bank)gegevens te bemachtigen.

Nu, zolang het coronavirus voorpaginanieuws blijft, zullen criminelen het thema blijven aangrijpen om mensen te misleiden. Hou jezelf, maar ook je pc gezond, en vertrouw niet zomaar elk bericht dat je ontvangt. Bovenstaande wordt nog even samengevat in volgend filmpje.

Bron: safeonweb.be; news.belgium