Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

06 dec Opleiding gemachtigd opzichter

 

Als gemachtigd opzichter heb je als taak de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, senioren en personen met een handicap in het verkeer te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat. Iedereen vanaf 18 jaar kan gemachtigd opzichter worden. Een gemachtigd opzichter mag normaal enkel optreden op het grondgebied van de gemeente waarvoor hij of zij gemachtigd is.

Het provinciebestuur organiseert elke twee jaar een grootschalige opleiding voor Limburgse kandidaat-gemachtigd opzichters. De eerstvolgende opleiding vindt plaats in het voorjaar van 2018. De opleiding is volledig gratis en bestaat telkens uit twee verplichte delen: theorie en praktijk.

Inschrijven

Schrijf je in via het online inschrijvingsformulier (één persoon per formulier).
Inschrijven kan tot en met 26 januari 2018.

Programma

Theoretische opleiding

De theoretische opleiding van minimum drie uur is gratis en organiseren we met lesgevers van het PLOT (Provincie Limburg Opleiding en Training). Het theoriegedeelte is vooral gericht op de plaats van de voetganger en het oversteken van de rijbaan, het gedrag van bestuurders tegenover voetgangers, de signalisatie, de in acht te nemen voorzichtigheidsregels, het anticiperen op gedragingen en eventuele fouten van weggebruikers en de beoordeling van de verkeersomstandigheden.

De theoretische opleidingen organiseren we op verschillende plaatsen in Limburg, zodat je ze zo dicht mogelijk bij huis kunt volgen.

Praktische opleiding

Na de theoretische opleiding geeft de lokale politie een praktijkcursus van een halve dag in het reële verkeer.
Dit gedeelte gaat vooral over de gepaste handelswijze wanneer gemachtigd opzichters aanwijzingen geven aan de bestuurders of het verkeer stilleggen en over de juiste inschatting van de verkeersomstandigheden in de praktijk.

Provinciale machtiging

Een gemachtigd opzichter is enkel gemachtigd in de gemeente waarvoor hij of zij een machtiging aanvraagt. De provincie sluit echter bij elke opleiding een protocol af met alle Limburgse burgemeesters waardoor de provinciaal opgeleide opzichters ook uitzonderlijk in een andere gemeente mogen optreden, zonder daarvoor specifiek een machtiging te moeten aanvragen.

Uitrusting

Als je de provinciale opleiding helemaal volgt, krijgt je van de provincie een volledige uitrusting: een C3-stopbordje op steel, een fluovestje en een driekleurarmband met de naam van de gemeente. Zo kun je onmiddellijk aan de slag!