Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

05 okt Politie, Spectrumcollege en de Stad Beringen pakken samen overlast aan

Politie, Spectrumcollege en de Stad Beringen pakken samen overlast aan

Overlast, van zwerfvuil tot vandalisme, is jammer genoeg van alle tijden en heeft een impact op ons allemaal. Bewoners, passanten en jongeren bezondigen zich er wel eens aan. Wat deze laatste groep betreft willen het Spectrumcollege, de stad Beringen en de politie dat soort overlast beperken en vooral voorkomen. Daarom streven alle partners ernaar om de jongeren hun steentje te laten bijdragen aan een warme en nette stadsomgeving. 

Vorig schooljaar lag de focus voornamelijk op het informeren en sensibiliseren van de jongeren. Hierbij werden ook de ouders op de hoogte gebracht van de inspanningen die de lokale politiediensten, het Spectrumcollege en de Stad Beringen leverden. Deze aanpak bleek echter niet voor iedereen voldoende. Daarom beslisten de verschillende partners voor de start van dit schooljaar om de kleine groep jongeren die voor overlast zorgt, directer te benaderen.

Vanaf de start van dit schooljaar dreef de politie samen met de schoolleiding de controles op, met een verhoogd toezicht op zwerfvuil, vandalisme, bromfietsen en middagpasjes.

Tijdens de laatste week van september vond er een focusweek plaats met dagelijkse controles en een verhoogde aanwezigheid van politie in het stadscentrum. De lokale politie en het schoolpersoneel gingen samen op pad om leerlingen te controleren op middagpasjes. Ook OVAM verleende zijn medewerking door zich specifiek te richten op achterlaten zwerfvuil.

De politie diende in te grijpen ter hoogte van de bushalte Bogaersveld omdat jongeren er meermaals het trottoir en fietspad versperden. Deze halte vormt een belangrijk verkeersknooppunt in het centrum van Beringen: Beringenaars komen er thuis, anderen gebruiken het als doortocht- en overstapplaats.

Ook toen enkele jongeren zich aan de bushalte aan het station in Beringen respectloos opstelden tegenover een buschauffeur van De Lijn, diende de politie op te treden. De jongeren werden geïdentificeerd en van de bus gehaald.

De politie schreef tijdens de focusweek 34 pv’s uit. Het merendeel betrof sluikstorten: het achterlaten van blikjes en lege verpakkingen op of langs de openbare weg.

Enkele jongeren werden beboet omdat zij in het bezit waren van verdovende middelen. Verschillende andere jongeren ontvingen een boete omwille van het fietsen zonder handen, foutparkeren, het gebruiken van de gsm achter het stuur, het niet dragen van de veiligheidsgordel, het negeren van verkeersborden, het veroorzaken van geluidsoverlast met de bromfiets of de auto en het rijden zonder geldig rijbewijs.

Naast een repressieve aanpak blijft het Spectrumcollege de leerlingen informeren over de regels. Samen met de Stad Beringen worden er in de toekomst opruimmomenten georganiseerd waarbij leerlingen tijdens lesvrije momenten betrokken zullen worden.