Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

15 feb BENDE PLEEGT MEER DAN HONDERD INBRAKEN IN VLAAMSE SCHOLEN

Sedert september 2018 werd Limburg geteisterd door inbrekers, die systematisch scholen als doelwit stelden om in te breken. Het onderzoek werd aanvankelijk gecoördineerd door de federale gerechtelijke politie van Limburg. Zij verzamelden de informatie van alle inbraken en verspreidden die naar de onderzoekende eenheden. Door al deze informatie te laten samenvallen met hun eigen onderzoek, wisten rechercheurs van de lokale politie Beringen/Ham/Tessenderlo  nu een doorbraak te forceren in dit dossier.
 
Na doorgedreven onderzoek konden 5 personen gearresteerd worden, waarvan er 3 na verhoor voorgeleid werden bij de onderzoeksrechter te Hasselt. Twee van hen legden (gedeeltelijke) bekentenissen af. De onderzoeksrechter liet het drietal aanhouden.
Binnen onze politiezone kunnen 4 verdachten verantwoordelijk worden geacht voor 9 inbraken in scholen (5 in Beringen en telkens 2 scholen in Tessenderlo en Ham).
Daarnaast kan het gearresteerde drietal eveneens worden gelinkt aan talrijke inbraken in scholen in de provincie Limburg en zelfs in gans Vlaanderen.

Uit de meest recente onderzoeksgegevens blijkt dat de verdachten voor meer dan 100 inbraken in scholen in aanmerking komen. Het verdere onderzoek omtrent al deze feiten zal gevoerd worden door de lokale recherche Beringen/Ham/Tessenderlo.
Het aangehouden drietal betreft een koppel, waarvan de man een 29-jarige is uit Herk-de-Stad. Zijn 28-jarige vriendin is gedomicilieerd in Tienen. De derde verdachte is een 29-jarige man uit St.-Truiden.
De andere 2 verdachten betreft een koppel, ook uit St.-Truiden.
Het is niet uitgesloten dat er in het verdere onderzoek nog arrestaties zullen volgen.
De bende zou namelijk in wisselende samenstellingen op pad zijn gegaan.
De buit bedroeg voornamelijk computers, laptops, tablets, kluizen en hoofdzakelijk ook cash geld. Meestal werd er in de scholen met bruut geweld braak gepleegd, met heel wat schade tot gevolg. Verschillende gestolen goederen konden reeds gerecupereerd worden bij huiszoekingen bij de verdachten.

Alle benadeelde scholen in dit dossier zullen in de loop van de volgende periode gecontacteerd worden door de onderzoekers met het oog op een eventuele teruggave van hun eigendommen.