Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

27 jun Het korps klaarstomen voor de toekomst

Het politiekorps van Beringen/Ham/Tessenderlo stelde zijn jaarverslag 2017 voor. ‘Het was een zeer druk jaar’, beaamde voorzitter Maurice Webers. ‘Het afstemmen van onze organisatie op de nieuwe noden die op ons afkomen vormden hierin de hoofdmoot.’
 
Het aantal woninginbraken daalde met zo’n 30%. Om dit doel te bereiken zette het korps extra patrouilles in op de meestdiefstalgevoelige tijdstippen en werd er veel aandacht geschonken aan kwaliteitsvol sporenonderzoek. Ook burgers droegen hun steentje bij: 3 van de in totaal 18 BIN- of WhatsAppmeldingen leverden een nuttige bijdrage in onderzoeken naar het opsporen van daders. In 2018 wil het korps in de strijd tegen inbraken nog een versnelling hoger schakelen: via een investering van meer dan 500.000 euro zal de zone uitgerust worden met 15 sites met ANPRcamera’s. Ook op het vlak van personeelsbezetting trof het korps het voorbije jaar hierin de noodzakelijke interne voorbereidingen.
 
In de zomer van 2017 startte de stad Beringen als eerste met de installatie van mobiele camera’s. Hiermee werd in de aanpak van de lokale criminaliteit evenzeer een nieuw hoofdstuk ingezet. De gemeenten Tessenderlo en Ham volgen in de voetsporen van Beringen.  Het korps wierf het afgelopen jaar daarenboven een hondengeleider aan om hun gebiedsgebonden werking te versterken. Samen met de nog in te voeren GAS-wetgeving, in 2018, vormen deze maatregelen de basis om lokale overlastproblemen nog efficiënter te bestrijden.
 
Het aantal verkeersslachtoffers kende een stijging na de twee laagste jaren 2015 en 2016. Het goede nieuws is dat er wel geen enkel dodelijk slachtoffer te betreuren viel. De 4 belangrijkste aandachtspunten in het streven naar meer verkeersveiligheid blijven snelheid, alcohol, drugs en gordeldracht. Om op dit vlak nog meer specifieke controles mogelijk te maken wierf het korps een extra personeelslid binnen de verkeersdienst aan. Deze persoon zal instaan voor meer snelheidscontroles tijdens de weekends, ’s avonds en ook ’s nachts.
 
Niet enkel op operationeel vlak maar ook inzake de interne werking kan het korps goede resultaten voorleggen. Het afstemmen van de organisatie op nieuwe en toekomstige noden  blijft een continu werkpunt. Op dit vlak werd in 2017 een bijsturing uitgewerkt van de in 2013 gelanceerde beleidsvisie ‘Meer blauw slimmer op straat’. Dit alles leidde tot een nieuwe en verbeterde korpsstructuur. Hierin werd ook ruimte voorzien werd voor een extra ICTmedewerker die digitale fraude binnen de dienst lokale recherche zal ondersteunen.
 
Ook de korpschef van de politie Beringen/Ham/Tessenderlo blikt tevreden terug: ‘Onze politiezone wil verder blijven investeren in mensen en technologie. Zij zijn de succesfactoren van de toekomst,’ zegt Geert Wouters