Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

Overlast

Meldpunt synthetische drugs


Justitie, politie en burgers samen tegen drugscriminaliteit

Het Parket van de procureur des Konings in Limburg lanceert het Anoniem drugsmeldpunt Limburg.

Op het telefoonnummer 0800 208 77 kun je voortaan gratis en anoniem melding maken van vermoedelijk (drugs)afval of van signalen in je omgeving die kunnen wijzen op criminele drugsproductie.

De productie van vooral synthetische drugs wordt een steeds groter probleem, ook in Limburg. Die productie heeft een impact op ieders veiligheid, gezondheid en leefomgeving. Uitgebrande voertuigen, chemisch afval dat wordt gedumpt en onze grond vervuilt, geur- en geluidshinder, spelende kinderen die brandwonden oplopen in het bos, …. Drugsproductie is schadelijk voor iedereen. Daarom roept het Parket in Limburg ook burgers op om alert te zijn. 

Hieronder vind je meer informatie over de werking van het meldpunt en over de kenmerken die kunnen wijzen op drugsproductie in de buurt.

Wat is het Anoniem drugsmeldpunt Limburg?

Het meldpunt is een gratis nummer. Op 0800 208 77 krijg je een automatisch bericht te horen en kun je anoniem een bericht inspreken.

De gegevens van de oproep worden niet geregistreerd, maar je kunt uiteraard je naam en telefoonnummer inspreken, als je graag wordt gecontacteerd om bijkomende informatie te geven. 

Hoe meld ik verdachte activiteit of vermoedelijk drugsafval?

Denk je drugsafval gezien te hebben tijdens je wandeling door het bos? Is er plots 's nachts activiteit in het leegstaande huis verderop in de straat?

Vermoed je dat het om drugsafval gaat, blijf dan op een veilige afstand. Vaak bestaat het afval immers uit toxische, brandbare en bijtende chemicaliën. Verwittig bij acuut gevaar de hulpdiensten. Contacteer in andere gevallen het Anoniem drugsmeldpunt Limburg.

Op het gratis nummer 0800 208 77 omschrijf je wat je hebt gezien, waar en wanneer. Wees zo specifiek mogelijk. Het nummer registreert oproepen uit heel Limburg; hoe duidelijker de berichten die het registreert, hoe sneller de politie in actie kan schieten. 

Hoe herken ik drugsafval?

 • Er liggen vaten, bidons, … op ongebruikelijke plaatsen.
 • Je neemt een vreemde chemische geur waar, ziet bruine vloeistof rondom het afval of er hangt een witte mist rond.
 • Er staat een achtergelaten bestelwagen of aanhangwagen, zonder nummerplaat.
 • Het water (beek, kanaal, …) is verkleurd door olie.
 • (Bestel)wagens, vaak zonder nummerplaat of met een buitenlands kenteken, rijden op ongebruikelijke uren het bos of een afgelegen gebied in en uit.
 • Planten zijn plots afgestorven of verkleurd.

Welke signalen kunnen wijzen op drugsproductie?

 • Er is geuroverlast: je neemt een sterke, vreemde, chemische geur waar.
 • Er hangt een witte mist rondom een gebouw.
 • De ramen van een woning of opslagplaats zijn dichtgemaakt (MDF, rolluiken, …) of gordijnen worden nooit opengemaakt.
 • Er zijn extra verluchtingspijpen in het dak.
 • Het is onduidelijk of een pand bewoond is.
 • Er is veel nachtelijke bedrijvigheid met auto’s, busjes, bestelwagens of gesloten aanhangwagens – vaak zonder of met een buitenlandse nummerplaat – die heel dicht tegen het gebouw worden geparkeerd.
 • Planten rondom zijn plots afgestorven of verkleurd.

Wees alert. Iets vreemds opgemerkt? Verwittig dan zo snel mogelijk de politie of bel het Anoniem drugsmeldpunt Limburg op 0800 208 77. Hoe sneller iets vreemds wordt gesignaleerd, hoe sneller het kan worden onderzocht.


Dienstverleningen

Meer info?

Hoofdcommissariaat Beringen
011 27 95 79 (kantooruren)
PZ.BHT@police.belgium.eu

Waar?
Hoofdcommissariaat Beringen
Wijkantenne Ham
Wijkantenne Tessenderlo
Aanverwante dienstverleningen?
Externe links?