mei 2025 Dringende hulp nodig? Dan bel je het noodnummer. Maar welk nummer bel je in welke situatie en wat moet je zeggen aan de lijn?
Welk nummer bel je?
In België kunt u dag en nacht gratis het nummer 112 vormen voor brandweer of ambulance. Voor dringende politiehulp kunt u dag en nacht gratis ook 101 bellen. In beide gevallen krijgt u een keuzemenu met de vraag of u een ziekenwagen of de brandweer nodig hebt ofwel de politie.
112 |
101 |
|
|
Wat vertel je aan de operator?
Blijf vooral kalm en geef de juiste informatie door via de telefoon.
Hij gaat jou vragen naar 3 W’s (Waar-Wat en Wie)
- Waar?
Vertel waar de noodsituatie zich voordoet. Geef de locatie zo precies mogelijk door. Weet je geen exact adres, vermeld dan herkenbare omgevingskenmerken zoals een kruispunt, een kilometerpaal, een bedrijf, … - Wat?
Zeg wat er precies gebeurd is. Probeer ook zo goed mogelijk te antwoorden op de vragen die de operator je stelt. - Wie?
Zijn er gewonden? Geef dan door hoeveel gewonden er zijn en, indien mogelijk, wie ze zijn.
Vertel de operator ook wie jij bent.
Blijf aan de lijn tot de operator je zegt dat je mag inhaken. Het is mogelijk dat je gevraagd wordt om eerste hulp te bieden. In dat geval zal je aan de telefoon de nodige begeleiding krijgen.
App 112
Je kan de noodcentrale ook bereiken via de app 112 op je smartphone. Deze kan je gratis downloaden via je vertrouwde Google Play of Apple Store.
Enkele voordelen van deze app:
- De app geeft je exacte locatie door aan de alarmcentrale
- Als de operator je moeilijk kan verstaan, kan een chatfunctie geactiveerd worden
- In de app kan je medische informatie opslaan zoals hartproblemen, allergieën, … Deze informatie wordt ook automatisch doorgegeven aan de alarmcentrale.
Uitzonderingen
In geval van storm of wateroverlast moet u niet naar 112 bellen als er geen potentieel levensgevaar is (bv. stormschade, ondergelopen kelder). Tijdens extreme weersomstandigheden zal het telefoonnummer 1722 geactiveerd worden voor niet-dringende interventies brandweer. Op die manier raakt het noodnummer 112 niet snel overbelast en kunnen mensen in levensgevaar sneller geholpen worden.
Tip
Leer kinderen vanaf jonge leeftijd dat zij in nood 112 dienen te bellen.
In de 112 kidsfilm vertelt een jonge rapper het verhaal van Freddy. Dit verhaal is geïnspireerd op een zesjarige jongen uit Spa, Shayan. Deze dappere jongen heeft zijn mama gered doordat hij wist hoe hij het noodnummer 112 moest bellen.
Het filmpje kan je bekijken via deze link: https://112.be/nl/kids
Conclusie
Heb je de politie nodig voor niet dringende hulp? Bel dan naar het nummer van je lokale politie in plaats van 101 of 112.
Zie of hoor je iets verdachts? Meld dit altijd meteen bij de politie!
Tot slot: Bel het noodnummer voor dringende hulp. Probeer rustig te blijven, ook in noodsituaties, en geef zo goed mogelijk de nodige informatie door. Je kan er levens mee redden!
Bron:
Noodoproepen | Vlaanderen.be
Er staat altijd iemand paraat om jou te helpen in nood | 112