Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

aug 2019 Een leuk cadeautje meebrengen uit het buitenland. Mag dat wel?

Iedereen neemt wel eens geschenken, souvenirs of exotische voorwerpen van vakantie mee naar huis, maar het is belangrijk om te weten dat hier een aantal regels en limieten aan verbonden zijn. Als burger heb je de meeste kans om met de douane in contact te komen wanneer je terugkeert van een vakantie. Zij zien toe op de in- en uitvoer van bepaalde goederen, ongeacht met welk vervoermiddel je jouw vakantieverplaatsing maakt. Wanneer je alcoholhoudende dranken, tabak of reukwaren uit het buitenland wil invoeren, bestaat de kans dat de douane nagaat of de toegestane hoeveelheden niet overschreden zijn.

Als reiziger geniet je van een vrijstelling van invoerrechten en heffingen, maar er zijn beperkingen. Persoonlijke bezittingen (zoals kledij, juwelen, camera’s en multimediamaterialen) kan je mee op reis nemen zonder dat je bij de terugkeer invoerrechten moet betalen. Bij bepaalde toestellen of luxeartikelen kan de douane wel vragen of bewijs te leveren dat dit niet op reis werd aangekocht. Het bijhouden van de aankoop- of garantiebonnen van dergelijke artikelen is dus de boodschap.

De douanerechten die van toepassing zijn, verschillen naargelang het land waar je geweest bent. Voor een lidstaat van de Europese Unie gelden er andere regels dan voor niet-EU-lidstaten. Onderstaande informatie heeft enkel betrekking op goederen voor persoonlijk gebruik. Het gaat dus om goederen die niet voor commerciële doeleinden mogen dienen. Op handelswaren zijn specifieke regelgevingen van toepassing.

Reizen binnen de Europese Unie
Alle in een lidstaat van de EU aangekochte producten (taksen inbegrepen) mogen vrij van invoerrechten het land binnen, met uitzondering van voertuigen.
Op bepaalde producten zijn maximumhoeveelheden vastgelegd.

  1. Tabaksproducten: 800 sigaretten, 400 cigarillo’s, 200 sigaren, 1 kilogram rooktabak.
  2. Alcohol en alcoholische dranken: 110 liter bier, 90 liter wijn (waarvan maximaal 60 liter mousserende wijn), 20 liter aperitiefdrank, 10 liter sterke drank.

Reizigers die terugkeren uit een niet-EU-lidstaat
Als je terugkomt van een land buiten de EU of uit een gebied met een speciaal statuut (bijvoorbeeld Canarische eilanden, Martinique, Guadeloupe,…) mag je onderstaande producten meebrengen. Hiervan moet je geen aangifte doen bij de douane, want het zijn maximumhoeveelheden die vrijgesteld zijn van belastingen.

  1. Tabaksproducten: 200 sigaretten, 100 cigarillo’s, 50 sigaren, 250 gram rooktabak.
  2. Alcohol en alcoholische dranken: 4 liter niet-mousserende wijn, 16 liter bier, 1 liter alcoholische drank van meer dan 22% vol, 2 liter alcoholische drank van minder dan 22% vol.
  3. Andere goederen: voor reizigers per vliegtuig of boot; geschenken met een maximumwaarde van 430 euro. Voor andere reizigers:; geschenken met een maximumwaarde van 300 euro. Dit is van toepassing voor verplaatsingen met de auto, privévliegtuig of privéboot. 

Wanneer je de maximumhoeveelheden of -bedragen overschrijdt, moeten er invoerrechten en BTW worden betaald. Deze beperkingen zijn per persoon (vanaf de leeftijd van 17 jaar) en uitsluitend voor privé-gebruik. Goederen aangekocht voor derden, ook voor kennissen en familie of uitwisseling tussen particulieren, zullen aanzien worden als voor commercieel gebruik en hebben geen vrijstelling. Dus ook als je iets meebrengt in geschenkverpakking of als geschenk!

Algemene beperkingen
De in- en uitvoer van sommige voorwerpen en producten is onderworpen aan een aantal beperkingen of is in sommige gevallen zelfs helemaal verboden:

  • Namaakartikelen: In veel landen worden namaakproducten verkocht, zoals horloges, sjaaltjes, cd’s, kleding, schoenen, tassen, parfum,… De aankoop en invoer van namaakproducten is echter verboden. De douane kan de goederen in beslag nemen, waarnaast een boete opgelegd kan worden van 50 euro tot 20.000 euro.
  • Vuurwapens en munitie: Ongeacht of deze dienen voor het beoefenen van een sport zoals jacht of visvangst dan wel als souvenir werden meegebracht, de door de douane opgelegde beperkingen moeten worden nageleefd. Er kan ook een speciale vergunning vereist zijn.
  • Bedreigde dier- en plantensoorten: Deze mogen niet ingevoerd worden. De douane neemt deze in beslag en stelt een proces verbaal op. Het gaat hier om exotische planten (bijvoorbeeld orchideeën en cactussen), tropische dieren (zoals apen, slangen, varanen), koraal en schelpen. Ook producten die van bedreigde planten en dieren gemaakt worden, zoals siervoorwerpen van koraal, ivoor, schildpaddenschild, krokodillentanden,… worden hieronder verstaan.
  • Etenswaren: Hierop gelden strenge regels. Om etenswaren in te voeren, heb je een gezondheidscertificaat nodig. Dit certificaat moet worden uitgegeven door het land vanwaar je de voedingswaren wil invoeren. Je hebt geen gezondheidscertificaat nodig voor poedermelk, zuigelingenvoeding, voeding voor medische doeleinden en producten waarin het dierlijke bestanddeel niet meer herkenbaar is (chocola en snoep).
  • Voorwerpen van culturele of religieuze waarde: Waardevolle antiquiteiten, religieuze voorwerpen of kunstwerken mag je niet zomaar meebrengen. Hiervoor heb je een uitvoervergunning nodig van de overheid vanwaar je het meebrengt.
  • Geld of waardepapieren met een waarde van meer dan 10.000 euro: Hiervan moet je aangifte doen in het land waar je de EU binnenkomt of verlaat. Het gaat hier om geld (bankbiljetten of munten), waardepapieren aan de toonder (aandelen en obligaties) en reischeques die niet op naam zijn gesteld.

Wat als je meer bij hebt dan toegelaten?
Wanneer je van een bepaald product meer bij hebt dan de toegelaten maximumhoeveelheid, moet je de goederen bij de douane aangeven. Als je dit niet doet, moet je naast de verschuldigde belastingen of heffingen ook een boete betalen.
Meewerken aan de douanecontrole is verplicht. Als er tijdens een controle goederen worden gevonden waarop belastingen van toepassing zijn, moet je deze onmiddellijk betalen. Worden er verboden goederen aangetroffen, zullen deze in beslag genomen worden en riskeer je vervolging.

                                              

Geraadpleegde bronnen: 
www.diplomatie.belgium.be, www.euroreizen.beFolder ‘Reis Wijs’ van de Federale Overheidsdiensten