Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

jun 2018 Ik ga op reis en neem mee...

Eindelijk, die langverwachte vakantie is aangebroken. Je gedachten zijn heel waarschijnlijk al bij de zon, maar heb je ook goed nagedacht over de manier waarop je je woning achterlaat? Dergelijke woningen zijn immers een ideaal doelwit voor inbrekers. Wil je niet voor verrassingen komen te staan bij thuiskomst, hou dan rekening met deze 10 gouden tips.

1) Zorg dat je alle ramen en deuren zorgvuldig sluit!
Controleer bij het vertrek altijd of je alles goed hebt afgesloten, zowel ramen, deuren, ventilatieopeningen, garagepoort, enz. Vergeet ook het tuinhuis, de bovenste ramen of het raampje van het kleinste kamertje niet. Het laatste wat je wil is een inbreker de mogelijkheid geven om binnen te komen via een opening die je zelf laat.


2) Versterk ramen, deuren en poorten.
Ramen zijn erg kwetsbaar. Inbrekers gebruiken ze maar al te graag om in je woning te komen. Beveilig de ramen daarom extra. Kies bijvoorbeeld voor veiligheidsglas. Installeer extra sloten of zet een barrièrestang achter je raam (bijv. bij schuiframen).
Wat voor de ramen van toepassing is, geldt ook voor de deuren. Maak alleen gebruik van kwaliteitsvolle materialen. Kies desnoods voor een gepantserde deur. Wil je het goedkoper? Maak dan gebruik van een hangslot of een sleutelvergrendeling.


3) Voorzie eventueel een elektronisch alarmsysteem.
Voorzie eventueel een elektronisch alarmsysteem en controleer bij vertrek of je het alarm correct hebt afgesteld. Verwittig ook de mensen die je alarminstallatie beheren dan kunnen zij hier, indien nodig, op anticiperen.
Het installeren van een alarmsysteem heeft natuurlijk enkel nut als je ook alle andere zaken trouw opvolgt. Als je je raam laat openstaan, zal een alarm een inbreker niet tegenhouden.


4) Zorg dat het huis een bewoonde indruk geeft.
Installeer bijvoorbeeld tijdsschakelaars die het licht, of de rolluiken op regelmatige tijdstippen aan en uit laten gaan.


5) Maak concrete afspraken met je buren of vrienden.
Neem om die reden een bevriende buur of een familielid in vertrouwen en vraag hem/haar je brievenbus dagelijks leeg te maken, de rolluiken van stand te doen veranderen, de gordijnen te sluiten of te openen. Laat je telefoonnummer achter zodat hij/zij jou in geval van nood kan bereiken.


6) Laat geen hulpmiddelen rondslingeren.
Berg buiten alles goed op. Laat bijvoorbeeld geen ladder, schroevendraaiers, en ander materiaal staan wat een inbraak kan vergemakkelijken. Wist je dat als een inbreker denkt dat een inbraak langer dan 5 min. duurt, hij zelfs geen poging tot inbraak onderneemt? Het is dus belangrijk om meteen de indruk te wekken dat het hem niet zal lukken.


7) Bewaar waardevolle voorwerpen in een kluis.
Geraakt een inbreker toch binnen, maar vindt hij niks? Het is al één zorg minder als je waardevolle voorwerpen zich in een kluis bevinden. Maak van je woning dus geen uitstalraam, maar berg alle waardevolle spullen netjes op.
Het is ook geen slecht idee om een lijst bij te houden van je waardevolle spullen en/of elektronica en ze vast te leggen op foto. Moest het noodlot dan toch toeslaan, heb je altijd een bewijs voor de politie en de verzekering.


8) Wees discreet over je afwezigheid.
Ook al ben je misschien een social media-addict en wil je je collega’s en vrienden graag op de hoogte brengen van je exotische vakantiebestemming, wacht dan even met het uploaden van die mooie vakantiefoto’s tot je terug thuis bent. Want niet enkel je vrienden lezen mee op sociale media.
Wees dus zeer discreet over je afwezigheid. Hoe minder mensen lucht hebben van je vertrek des te beter. Noteer er niks van in je afwezigheidsmail of laat op het antwoordapparaat geen boodschap achter.


9) Laat je deskundig begeleiden.
Vraag professioneel advies om je woning zo inbraakveilig mogelijk te maken. In sommige gemeenten kan je beroep doen op een preventieadviseur. Hij of zij gaat met jou je hele huis rond en je ontvangt advies over mogelijke structurele antidiefstal maatregelen die je kunt treffen om jou huis inbraakwerend te maken. Kijk de websites van de gemeenten na voor meer informatie hieromtrent.


10) Breng de politie op de hoogte.
De politie op de hoogte brengen van je afwezigheid is ook geen slecht idee. Dan kunnen agenten tijdens een patrouille een extra oogje in het zeil houden.


Via de website van de politie Beringen/Ham/Tessenderlo vind je alle nodige informatie over het aanvragen van een afwezigheidstoezicht. Jouw aanvraag zal vervolgens worden verwerkt en de extra controles worden ingepland.