Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

mrt 2018 Laat je fiets niet aan zijn slot over!

Problematiek

Limburg staat bekend als een echte fietsprovincie. Heel wat inwoners verkiezen dan ook hun stalen ros als vervoersmiddel voor de dagdagelijkse verplaatsingen en ook heel wat toeristen vinden de weg naar onze provincie om er te genieten van het mooie landschap. Dit wordt echter overschaduwd door heel wat fietsdiefstallen.

Zo worden er in Limburg jaarlijks ruim 2.000 fietsen gestolen. Het gros van de slachtoffers doet hiervan geen aangifte bij de lokale politie en bijgevolg vinden heel wat gestolen fietsen hun weg niet terug naar hun oorspronkelijke eigenaar.

Desondanks het hier om een kleinere vorm van criminaliteit gaat, blijft het dus toch een belangrijk thema om onder de aandacht te brengen. Met de lente in zicht wordt de fiets weer van onder het stof gehaald en dat zullen ook dieven geweten hebben. Daarom geven wij u enkele tips en links mee om uw fiets preventief te beschermen tegen fietsdiefstal.


Preventietips

1. Gebruik steeds twee sloten
Met het juiste gereedschap kan elk slot uiteindelijk gekraakt worden, maar hoe meer weerstand het slot biedt, hoe meer tijd en materiaal een dief nodig heeft.
Daarom zijn twee sloten steeds beter dan één. Kies bij voorkeur ook voor twee verschillende sloten. Veel fietsdieven zijn namelijk gespecialiseerd in het openen van één soort slot. Geef hierbij de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten.
Zorg er ook voor dat je het slot zo hoog mogelijk vastmaakt. Voor dieven met een betonschaar maakt dit het namelijk veel moeilijker om sloten open te knippen.

2. Bevestig je fiets aan een vast object
Bevestig je fiets altijd aan een vast voorwerp, ook al laat je hem maar eventjes onbeheerd achter. Probeer je fiets steeds met het kader en het voorwiel aan een vast voorwerp te bevestigen. Zo kan een dief deze niet meenemen naar een rustiger en donkerder plekje om op zijn gemak het slot te forceren.

3. Stal je fiets goed zichtbaar
Stal uw fiets tegenover een plaats waar mensen staan te wachten, bijvoorbeeld tegenover een bus- of tramhalte. Dieven werken immers het liefst uit het zicht.
Een plek met veel voorbijgangers is vreemd genoeg dan weer minder veilig, want voorbijgangers kijken nauwelijks om zich heen, en kunnen zelfs de bewegingen van een dief camoufleren.
Plaats de fiets op locaties waar voldoende verlichting is in het donker.

4. Zet je fiets zoveel mogelijk binnen
Zet je fiets indien mogelijk binnen, maar weet dat zelfs in een garage, op een binnenplaats, in een gemeenschappelijke ruimte of in een afgesloten tuinhuis een fiets niet altijd veilig is. Maak je fiets daarom ook binnen vast, indien mogelijk aan een vast voorwerp.

5. Gebruik een bewaakte stalling
Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstallingen. Bewaakte stallingen zijn de beste garantie tegen diefstal. Zorg ook hier dat je je fiets vlot, veilig en correct afsluit.

6. Laat je fiets graveren
Laat je rijksregisternummer in je fietsframe graveren. Dit is een unieke en moeilijk te verwijderen code, die de politie in staat stelt om jouw naam en adres op te sporen. Bovendien valt de gravure extra op met de graveersticker en worden mogelijke dieven hierdoor afgeschrikt. Word je fiets toch gestolen en vervolgens teruggevonden, dan ben je als eigenaar snel te vinden. Zowel in Beringen, Ham als Tessenderlo kan je je fiets gratis laten graveren. Informeer je via de website van de gemeente.

7. Koop geen gestolen fiets
Het spreekt voor zich dat je je door het kopen van een gestolen fiets medeplichtig maakt aan diefstal. Koop je fiets bij een erkende fietsenhandelaar, zo weet je dat je geen gestolen exemplaar koopt.
Koop je een tweedehandsfiets bij een particulier, handelaar, of op een markt, stel dan met de verkoper een aankoopbewijs op. Vermeld hierop steeds het bedrag, een omschrijving van de fiets, het framenummer, eventueel het gegraveerde rijksregisternummer van de vorige eigenaar en de naam en handtekening van de verkoper.

8. Doe altijd aangifte van diefstal
Doe altijd aangifte van een fietsdiefstal. Dit kan rechtstreeks bij het politiekantoor of online via het digitaal loket op de website www.politie-bht.be

9. Bewaar je fietspas goed
Slechts weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven. Gebruik daarom een fietspas waarbij je de kenmerken van je fiets invult. Een voorbeeld van de fietspas vind je terug in de fietsbrochure “Laat je fiets gerust achter”.
Een fietspas maakt het de politie bij diefstal een stuk makkelijker om je fiets op te sporen en terug te bezorgen. Bewaar je fietspas dan ook zorgvuldig en neem hem mee als je aangifte gaat doen. Ook een foto van je fiets helpt de politie al een heel eind op weg.

10. Laat niets achter in je fietstas of op de bagagedrager
Laat niets achter in je fietstassen of op je bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals een fietspomp, fietscomputer, afneembare verlichting, drinkbus,…
Indien je over een elektrische fiets beschikt, zorg er dan voor dat u het afneembaar display opbergt wanneer u de fiets stalt. Ook andere onderdelen, zoals de accu, kan je er beter afhalen. Elektrische fietsen kosten namelijk veel geld en zijn hierdoor heel erg populair bij fietsdieven.

Wat nu gedaan?

Indien je fiets toch werd gestolen, doe dan steeds aangifte van de fietsdiefstal. Een goed ingevulde fietspas kan hierbij van groot belang zijn. Meld ook zeker wanneer je fiets gegraveerd is. Een fiets die gegraveerd is met het rijksregisternummer kan, wanneer hij na een diefstal teruggevonden wordt, vaak onmiddellijk terugbezorgd worden aan de eigenaar.
Heb je geen fietspas en is je fiets ook niet gegraveerd? Niet getreurd. Neem dan zeker eens een kijkje op de website www.gevondenfietsen.be/limburg . Hier vind je een overzicht van de gevonden fietsen in Limburg. Met een beetje geluk staat jouw fiets wel in de lijst.

Nuttige links

Website lokale politie: www.politie-bht.be
Website: www.gevondenfietsen.be/limburg
Brochure: Laat je fiets gerust achter
Video: How to prevent bike theft