Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

dec 2017 Laat uw eindejaarsfeest niet verknallen!

Het is weer zover: het eindejaar is in zicht. Er wacht ons een maand vol extra gezelligheid met lichtjes en kaarsjes, prettig samen zijn met vrienden en familie, en lekker eten. Jammer genoeg kan die gezelligheid wreed verstoord worden door de extra brandrisico’s die o.a. kerstversiering en sfeerverlichting met zich meebrengen. Daarom willen we tijdens deze feestmaand enkele nuttige tips onder de aandacht brengen zodat iedereen kan genieten van spetterende, maar vooral ook veilige eindejaarsfeesten.

 

  1. Kerstboom en kerstversiering


Het veiligst is natuurlijk een kerstboom die vervaardigd is uit onontvlambaar kunststof. Let daarom bij de aankoop van een plastic kerstboom steeds op de CE-markering.
Kiest u toch voor een echte boom, let dan zeker op het volgende:

  • Koop een exemplaar met een wortel en plaats hem in een pot met vochtig zand.
    Geef de boom regelmatig water opdat hij niet uitdroogt; zo verkleint u het brandgevaar.
  • Hang geen brandbare spullen, zoals engelenhaar, in de kerstboom en gebruik geen haarlak of kunstsneeuw. Behandel de boom ook nooit tegen naalduitval aangezien dit het brandproces kan versnellen.
  • Kies voor verlichting met een CE-markering. Deze hebben een zeer lage veiligheidsspanning en zijn spatvast. Gebruik bij voorkeur LED-verlichting; deze geeft minder warmte af en verbruikt bovendien ook minder.
  • Controleer de bedrading van de kerstboomverlichting op beschadigingen en check of alle lampjes goed zijn vastgesnoerd voordat u ze ophangt.
    Doe de verlichting steeds uit als u gaat slapen of de woning verlaat.

Een onveilige kerstboom en kerstversiering kan namelijk in minder dan 1 minuut een ware ravage aanrichten. Klik hier om het filmpje te bekijken.

Daarnaast is het ook de plaats van de kerstboom belangrijk:

  • Zorg dat de boom niet kan omvallen en zet hem stevig vast.
  • Plaats de boom nooit bij trappen, een doorgang, uitgang of nooduitgang.
  • Hou rekening met warmte- of ontstekingsbronnen zoals kaarsen, verlichting, halogeenlampen en verwarming.

  1. Kaarsen

Kaarsen brengen licht tijdens deze donkere maanden en maken het extra gezellig binnen. Toch is het belangrijk dat bij het aansteken van kaarsen in huis u rekening houdt met volgende voorschriften:

  • Plaats kaarsen nooit bij een kerstboom of kerstversiering.
  • Zet ze in een stevige houder op een vlakke ondergrond.
  • Gebruik nooit een kandelaar die gemaakt is van brandbaar materiaal zoals hout of plastic.
  • Laat brandende kaarsen nooit zonder toezicht en laat kinderen nooit alleen met brandende kaarsen, ook niet voor heel even.

  1. Fondue, gourmet en friteuse

Tijdens de feestdagen, gezellig samen met vrienden en familie, kan een lekkere kerstmaaltijd natuurlijk niet ontbreken. Fondue en gourmet blijven daarbij de klassiekers. Toch zijn er ook enkele risico’s verbonden aan het gebruik van deze toestellen.

  • Gebruik bij voorkeur een elektrisch fondue- of gourmettoestel. Plaats het zo dicht mogelijk bij het stopcontact. Op die manier voorkom je dat iemand over de draad struikelt en het apparaat meesleurt.
  • Gebruikt u brandspiritus? Vul een brander dan nooit bij in de nabijheid van vuur. Wacht tot deze helemaal is afgekoeld en vul niet bij op tafel.
  • Zorg dat zowel het fondue- of gourmetstelsel en de friteuse op een onbrandbare, stabiele ondergrond staat.
  • Ontstaat er toch vuur, dek dan af met een deksel, vochtige doek of een blusdeken en voorkom dat de brand escaleert. Gooi nooit water op brandende toestellen, want dit kan een steekvlam veroorzaken.

  1. Verwarming

Tijdens de wintermaanden wordt de verwarming vaak enkele graden warmer gezet of verwarmt men bij met elektrische toestellen of hout. Deze maken het lekker gezellig binnen, maar vragen toch het nodige onderhoud wil je je huis veilig verwarmen.

  • Schoorsteenbranden komen het vaakst voor tijdens de winterperiode. Laat uw schoorsteen dus geregeld schoonmaken en stook alleen met droog, natuurlijk, onbehandeld hout.
  • Verplaatsbare verwarmingstoestellen op petroleum, gas of elektriciteit hebben geen schoorsteen. Gebruik ze bij voorkeur niet want ze kunnen CO veroorzaken.
  • Wenst u toch gebruik te maken van dergelijke toestellen, laat ze dan op regelmatige basis onderhouden door een bekwaam vakman. Doe dit jaarlijks als u een centrale verwarming op mazout heeft, of verwarmt met een kolen-, mazout-, of houtkachel; tweejaarlijks als u uw woning verwarmt met een gastoestel.

  1. Vuurwerk

Het afsteken van vuurwerk geeft wat extra touch aan je eindejaarsfeesten, maar jammer genoeg verloopt dit niet altijd zonder gevaar. Het resultaat: brandhaarden, zware brandwonden, of andere ernstige letsels. Bij vuurwerk geldt de gouden regel: “Bezint eer ge begint” en voorkom zo dat je de brandweer moet bellen.

  • Koop daarom enkel vuurwerk met een gebruiksaanwijzing in uw eigen taal en lees deze aandachtig vooraf.
  • Gebruik nooit lucifers of een aansteker, maar gebruik een sigaret of een aansteeklont.
  • Gaat uw vuurwerk niet af? Steek een ‘weigeraar’ dan niet opnieuw aan, ook niet de volgende dag.
  • Steek vuurwerk af op een veilige plaats en houd voldoende afstand van mensen, huizen, auto’s, enz.
  • Koop liever geen voetzoekers. Het gedrag van dit type vuurwerk is uiterst onvoorspelbaar en dus gevaarlijk. Steek je toch graag vuurwerk af, kies dan bij voorkeur voor siervuurwerk.
  • Zorg er steeds voor je nuchter bent wanneer je het vuurwerk aansteekt.

Denk er aan dat in verschillende gemeenten en steden het gebruik van vuurwerk verboden is, tenzij zij hiervoor een toelating heeft verleend. Licht u dus zeker goed in bij uw lokale bestuur alvorens u vuurwerk aankoopt en afschiet.

Wat te doen bij brand?

Ontstaat er, ondanks alle voorzorgsmaatregelen, toch brand? Blijf dan in de eerste plaats kalm en verwittig de brandweer. Breng iedereen in veiligheid en sluit ramen en deuren; trek stekkers uit het stopcontact. Indien het veilig is, kan u een bluspoging overwegen, maar houd daarbij in de eerste plaats steeds rekening met uw eigen veiligheid.

Nuttige links

Meer nuttige tips om brandveilige eindejaarsfeesten te garanderen vindt u op volgende websites:

Met deze preventiemaatregelen in het achterhoofd kan het eindejaar alvast niet meer stuk.
Ons politiekorps wenst je dan ook een veilig eindejaar en een mooie start in 2018!