Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

mrt 2017 Verdacht of niet ? Politie bellen of niet ?

U ziet iemand in uw buurt die met veel belangstelling bij verschillende huizen naar binnen kijkt. Die persoon loopt even weg, komt weer terug, maakt een rondje om het huis. Een beetje raar, maar misschien is het wel gewoon een schilder die een offerte wil maken ? U voelt dat er iets niet klopt.

Ook als u twijfelt, belt u de politie op 101. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig. Dankzij uw tip kan de politie inbraken voorkomen.

Trouwens wist u dat de politie de meeste woninginbraken oplost dankzij de oplettendheid van de buren ?

 

Hoe herkent u een inbreker ?

Er is niet één type inbreker. Inbrekers kunnen professioneel en georganiseerd bezig zijn, maar het kunnen ook mensen uit uw eigen buurt zijn die inbreken. U kunt het best letten op het gedrag van personen die in uw buurt lopen. U weet zelf wat normaal is in uw wijk. U weet wanneer er bekende of onbekende mensen langslopen. Welke de plekken zijn waar het logisch is om stil te staan of waar men juist doorloopt, enz….

Het is eigenlijk simpel:
Als de situatie ongewoon is en je vertrouwt het niet, bel dan altijd onmiddellijk de politie op 101.
Volg je buikgevoel en je gezond verst
and.

 

Wat is verdacht gedrag ?

Veel inbrekers bereiden zich (goed) voor als ze gaan inbreken. Ze selecteren een huis, schatten in hoe gemakkelijk ze binnen kunnen komen en kijken van buitenaf wat er binnen als buit voor het grijpen ligt. Ook schatten ze in hoe snel ze kunnen wegkomen en of buurtbewoners opletten. Dus lopen ze speurend rond, lopen ze meerdere malen dezelfde route, kijken ze bij huizen binnen, bellen ze aan, voelen ze aan ramen of deuren, observeren ze de straat vanuit een voertuig, …..

 

101 bellen, waarom niet ?

Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. U hoeft niet bang te zijn dat de politie er direct met sirene en zwaailichten aan komt. Degene die de 101-melding aanneemt vraagt u eerst wat er aan de hand is. Hij of zij zal dan een inschatting maken of de situatie aanleiding geeft om agenten te sturen.

 

Wat wil de politie weten ?

De politie gaat op zoek naar de perso(o)n(en) die u heeft gezien. Daarom is het belangrijk om op het uiterlijk te letten. Schrijf eventueel op wat u zag;

  • Lengte (groter of kleiner dan uzelf)
  • Postuur (dik of dun)
  • Leeftijd (schatting)
  • Haarkleur
  • Kapsel
  • Kleding (kleur en soort)
  • Tas of rugzak (kleur en soort)
  • Opvallende kenmerken zoals litteken of tatoeage
  • Welk vervoermiddel ? (merk, model, kleur, nummerplaat)

  

De politie komt liever een keer voor niets
dan een keer te weinig!