Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

mei 2024 Veilig rijden met het juiste schoeisel

Rijden met teenslippers, laarzen, naaldhakken of blote voeten

Met de zomer in aantocht en de vakantie voor de deur kiezen veel mensen voor luchtig schoeisel zoals teenslippers, flip-flops of rijden zelfs blootsvoets. Ook 's winters zien we vaak bestuurders met dikke laarzen of sneeuwschoenen achter het stuur. Dames dragen geregeld schoenen met naaldhakken. Maar is dit eigenlijk wel veilig en toegestaan?


Mogelijke gevaren

  • Teenslippers en blote voeten: slippers bieden vaak onvoldoende grip op de pedalen, waardoor ze kunnen wegglippen en vast komen te zitten onder een pedaal. Dit verlengt de remafstand en kan leiden tot gevaarlijke situaties. Blootsvoets rijden kan ertoe leiden dat je voeten van de pedalen glijden met verlies van controle over het voertuig als gevolg.
  • Naaldhakken: deze kunnen vast komen te zitten in de mat van de auto, waardoor je de pedalen niet goed kunt bedienen.
  • Dikke winterschoenen of laarzen: deze verminderen het gevoel in je voeten, waardoor je minder goed aanvoelt hoe hard je op de pedalen drukt.


Wat zegt de wegcode?

De wetgeving beschrijft niet welk type schoeisel je moet dragen, maar stelt wel dat je altijd in staat moet zijn om je voertuig veilig te besturen. Volgens artikel 8.3 van de wegcode:

"Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben."

Dit betekent dat je, ongeacht het schoeisel, de volledige controle moet behouden over je voertuig. Indien de politie oordeelt dat jouw schoeisel je rijvaardigheid belemmert, kun je een boete krijgen. Verzekeraars kunnen ook moeilijk doen bij een ongeval als blijkt dat het schoeisel de oorzaak was.

Boetes in vakantielanden

Ook in Spanje en Frankrijk krijg je een boete voor het rijden met slippers. De meeste landen hanteren vergelijkbare regels en schrijven boetes uit als je niet met geschikt schoeisel rijdt. In Spanje is het bovendien verboden om met een ontbloot bovenlijf te rijden.

Praktische tips

  • Draag altijd geschikt schoeisel: zorg ervoor dat je altijd schoenen draagt die goed vastzitten en waarmee je veilig kunt rijden. Vermijd los schoeisel dat kan wegglippen.
  • Zorg voor een reservepaar in de auto: houd een paar comfortabele sportschoenen in de auto. Dit kan boetes voorkomen en is handig bij slecht weer.
  • Vermijd naaldhakken en dikke Laarzen: deze kunnen de bediening van de pedalen bemoeilijken en vast komen te zitten in de mat.

Door aandacht te besteden aan je schoeisel tijdens het rijden, voorkom je niet alleen boetes, maar zorg je ook voor een veilige rit voor jezelf en andere weggebruikers. Veilig rijden begint bij de juiste uitrusting en daarbij horen zeker ook de juiste schoenen.

 

Bronnen:

https://magazine.vab.be/op-weg/hoe-zit-dat/autorijden-met-slippers/

https://www.vias.be/     

https://blog.europ-assistance.be/nl/rijden-met-teenslippers-laarzen-of-op-blote-voeten/