Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

dec 2021 Doe aan fietsdiefstalpreventie en voorkom zo veel ellende achteraf.

Anno 2021 wordt er meer gefietst dan ooit. We doen kleine boodschappen met de fiets, fietsen naar het werk en/of school, veel mensen fietsen ook regelmatig een toertje met vrienden. En dan zijn er nog de sportievelingen die de mountainbike of koersfiets van stal halen. In het verhaal van de klimaatopwarming kunnen we dit alleen maar toejuichen. Helaas zijn er ook fietsdieven die op pad gaan en er maar wat graag met jouw tweewieler vandoor gaan. Hieronder geven we enkele tips mee om fietsdiefstallen te voorkomen of goed voorbereid te zijn in geval van diefstal.

Wat doe je best bij aankoop van een fiets?

1. Bewaar je aankoopfactuur
Hou bij aankoop van je fiets het factuur bij. Je fietshandelaar zal je aankoop ook registreren, maar je houdt ook best zelf het aankoopfactuur bij. Het versterkt het bewijs dat de fiets wel degelijk van jou is.

2. Noteer het framenummer
Elke fiets heeft een uniek framenummer, je kunt het vergelijken met het chassisnummer van een auto. Noteer dat nummer, neem er een foto van en bewaar dit goed. De fietshandelaar heeft dat nummer ook, maar je bewaart dit best ook zelf.

3. Laat je fiets registreren
Laat je fiets na aankoop zo snel mogelijk graveren. Zowel de gemeenten Tessenderlo en Ham, als de stad Beringen bieden deze service gratis aan voor hun inwoners. Je dient uiteraard wel eerst een afspraak te maken en jouw identiteitskaart mee te nemen. Meer info hierover vindt je hier: Beringen, Ham, Tessenderlo.
Door je fiets te laten registreren, maak je het voor dieven minder interessant om deze mee te nemen. Bovendien kan de rechtmatige eigenaar van een gemerkte fiets zo makkelijker teruggevonden worden in geval van diefstal. Je kan je fiets ook bijkomend registreren via Velopass, Gevondefietsen.beBikebank.

4. Vul je fietspas in
Na het graveren en registreren van je fiets kan je er ook nog voor kiezen om een fietspas in te vullen. Hierop kan je de gegevens van de fiets noteren: labelnummer, framenummer, type fiets, merk, kleur van het frame, aantal versnellingen, bijzonderheden, … Vul deze fietspas in en bewaar hem goed. Het is een handig hulpmiddel om aangifte te doen in geval van diefstal. Een voorbeeld van een fietspas vind je hier.

5. Neem foto’s
Neem ook een foto van jezelf met je fiets. Het versterkt alweer het bewijs dat de fiets wel degelijk van jou is en zo kan je ook een gedetailleerde beschrijving geven van je fiets. Is er iets unieks aan je fiets zoals een bepaalde sticker, een kras, beschadiging, ... Neem hier dan een detailfoto van en vertel dit zeker bij je aangifte in geval van diefstal.

6. Gebruik een goed fietsslot
Koop een goed (beugel)fietsslot. Gebruik geen cijferslot of dunne ketting of kabels. Deze sloten zijn goedkoper, maar bieden weinig bescherming tegen dieven met ervaring of een kniptang. Maak je fiets altijd vast bij voorkeur aan een vast voorwerp (fietsenrek, paal, hek, …), ook al is het maar voor even. Anders kan hij makkelijk met bijvoorbeeld een bestelwagen meegenomen worden. We raden zelfs aan om twee sloten te gebruiken. Hoe meer inspanning het vraagt om een fiets te stelen, hoe meer kans dat de dief het opgeeft of er zelfs niet aan begint. Plaats je fiets bij voorkeur op een verlichte, zichtbare plaats met veel passage.

Wat doe je best bij diefstal?

1. Doe aangifte
Doe aangifte van de fietsdiefstal bij de politie. Breng daarbij zoveel mogelijk informatie mee: foto’s, framenummer, aankoopfactuur, fietspas, …
De politie maakt een pv-nummer van de aangifte en je krijgt een attest van diefstal. Hou dit goed bij.

2. Check Gevondenfietsen.be, Bikebank, maar ook andere sites
Op de site www.gevondenfietsen.be en www.bikebank.be worden alle gevonden fietsen geregistreerd. Neem hier zeker regelmatig een kijkje. Als je hier een fiets herkent als de jouwe, neem dan contact op met de gemeente waar hij gevonden is om je fiets te komen afhalen. Neem hierbij je attest van diefstal zeker mee. Een fiets afhalen voor iemand anders kan alleen met een volmacht. Gevonden fietsen worden drie maanden bewaard.

Neem ook geregeld een kijkje op onze Facebook-pagina en vergeet ook niet te kijken op websites waarop fietsen te koop worden aangeboden, zoals Marktplaats, tweedehands.be, enz. Dieven schuwen deze kanalen niet. Zie je je fiets op een tweedehandssite, verwittig dan onmiddellijk de politie.

3. Check de opslagplaats van de stad, gemeente of politie
Met het attest van diefstal dat je bij je aangifte krijgt, kan je bij de opslagplaats van de stad of gemeente terecht om te gaan kijken of je fiets niet bij de gevonden fietsen staat. We raden aan om dit regelmatig te doen. Ook op het hoofdcommissariaat te Beringen worden fietsen die op het grondgebied van Beringen werden aangetroffen gedurende 3 maanden bewaard. 

9. Track and trace
Veel fietsen hebben vandaag een systeem waarmee ze gevolgd kunnen worden (track and trace). Vooral bij elektrische fietsen zit dit er vaak al standaard op, maar je kan het ook apart kopen. Op zich is dat weer een hulpmiddel. Je kan aanduiden waar je fiets is, maar weet dat de politie niet zomaar in een pand kan binnenvallen om je fiets weer buiten te halen. 

10. Speel zelf geen agent
Zie je de fietsendief met jouw fiets, hou hem in de gaten en verwittig direct de politie via het noodnummer. Ga nooit zelf over tot het terugnemen van je fiets en speel zelf geen politieman. Je weet immers nooit tot wat de fietsendief in staat is.