Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

07 dec HARDERE AANPAK VAN STRAATRACERS IN BERINGEN, HAM EN TESSENDERLO

HARDERE AANPAK VAN STRAATRACERS IN BERINGEN, HAM EN TESSENDERLO

 

Agressief, asociaal en gevaarlijk rijgedrag komt steeds vaker voor op openbare wegen. Binnen de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo wil men het probleem kordater en efficiënter aanpakken. De lokale overheden, politie en het parket kiezen voor een gecoördineerde aanpak waarbij de ‘racevoertuigen’ voortaan in beslag kunnen worden genomen .

Politiezone Beringen-Ham-Tessenderlo zet sterk in op controle en handhaving van straatracers. In 2019 werden er op het grondgebied 12% (21.086 boetes) meer snelheidsovertredingen vastgesteld. Dit jaar ligt het aantal overtredingen in dezelfde lijn.

‘Het aantal snelheidsovertredingen gaat jaarlijks de hoogte in. Jammer genoeg stellen we ook een stijging vast van roekeloos rijgedrag, zeg maar straatracen.  Daarom willen we binnen onze politiezone een stap verder gaan wat handhaving betreft’, zegt burgemeester Vints van Beringen en ook voorzitter van het politiecollege. Vanaf januari 2021 zullen voertuigen tijdelijk bestuurlijk in beslag te nemen als snelheidsovertreders met hun rijgedrag anderen in gevaar brengen. ‘Op deze manier willen we een lik-op-stuk aanpak van straatracers realiseren en we hopen ook een sterk ontradend effect te creëren’, aldus burgmeester Vints. Als forfaitaire startretributie is 500 EUR verschuldigd, maar dit bedrag kan al snel verder oplopen per dag dat een voertuig in beslag genomen blijft. 

 Beringen, Ham en Tessenderlo gaan voor eenzelfde beleid en aanpak: racers komen immers voor over het hele grondgebied van de politiezone. ‘Bovendien willen we ook een verplaatsingseffect tussen de 3 gemeenten vermijden’, legt burgemeester Vints uit. Het retributiereglement over de bestuurlijke inbeslagname van voertuigen zal ter goedkeuring voorgelegd worden aan de gemeenteraden van Beringen, Ham en Tessenderlo. Beringen bijt de spits af op de gemeenteraad van 14 december 2020.