Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

29 jan BENDE PLEEGT OPLICHTINGEN VIA SCHIJNVENNOOTSCHAPPEN

De lokale politie Beringen/Ham/Tessenderlo voerde op 1 maart 2018 zes simultane huiszoekingen uit in Beringen, Leopoldsburg, Maasmechelen, Hasselt en Houthalen.  Dit in het kader van een onderzoek rond georganiseerde oplichting en misbruik van vertrouwen via schijnvennootschappen.  
De lokale politie werd voor het uitvoeren van deze huiszoekingen o.a. bijgestaan door financiële en computerspecialisten van de FGP Limburg, alsook door de dienst Hondensteun en de Speciale Eenheden van de Federale Politie.  


Vijf personen, waaronder een boekhouder, werden, na de huiszoekingen en hun eerste verhoor, voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Hasselt, die hen liet aanhouden.
Het onderzoek bracht aan het licht dat de verdachten verschillende vennootschappen zouden misbruikt hebben om hier, al dan niet online, handelszaken mee op te lichten. 
Er werden bestaande vennootschappen overgenomen, waarbij er louter pro forma een stroman als zaakvoerder van deze firma’s werd aangesteld. De verdachten begonnen daarna goederen te bestellen bij allerlei handelszaken, zonder deze te betalen. De geleverde goederen werden vaak gewoon doorverkocht. Tijdens de huiszoekingen in maart konden toch nog verschillende van deze goederen gerecupereerd worden.  
De verdachten bleven lange tijd buiten schot omdat er op het adres van de betrokken firma’s geen handelsactiviteit was en de door de verdachten aangestelde zaakvoerders louter stromannen waren.  Bovendien werden mailadressen gebruikt waar de namen van firma’s in voorkwamen, die voor de buitenwereld ‘betrouwbaar’ leken omdat er valspositieve jaarrekeningen werden opgemaakt voor deze firma’s. Niemand rook dan ook in eerste instantie onraad wanneer men door de betrokken firma’s benaderd werd om goederen te leveren.
Een dertigtal benadeelde handelszaken legde ondertussen klacht neer tegen de schijnvennootschappen die in het onderzoek voorkomen. Verschillende van deze benadeelde firma’s zouden voor tienduizenden euro’s opgelicht zijn door de bende.
Het onderzoek van de lokale recherche van PZ Beringen/Ham/Tessenderlo (waaraan ook de financiële afdeling van de FGP Limburg meewerkte) zit na anderhalf jaar nu in een eindfase. De verdachten (uit Beringen, Maasmechelen en  Leopoldsburg) zijn enige tijd geleden onder strikte voorwaarden vrijgelaten.