Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

21 jan De regularisatieperiode voor de inschrijving van bromfietsen, lichte vierwielers en speed-pedelecs is voorbij.

Sinds 1 januari 2016 moeten bromfietsen en speed-pedelecs een nummerplaat dragen. Zij moeten dus ingeschreven worden bij de Dienst Inschrijving van Voertuigen (DIV).

Om deze inschrijving vlot te laten verlopen, kon je tot 10 december 2018 met het gelijkvormigheidsattest van je bromfiets of speed-pedelec terecht bij BPost. Zij registreerden de bromfiets of speed-pedelec dan in de bestanden van DIV, zodat je nadien je nummerplaat kon aanvragen.

Sinds 10 december 2018 kan BPost je bromfiets of speed-pedelec nier meer registreren.

Wat doe je wanneer je bromfiets nog niet geregistreerd werd?

Indien je een gelijkvormigheidsattest of homologatieattest voor je bromfiets of speed-pedelec bezit, dan kan je via je verzekeraar aan DIV de inschrijving van je vervoermiddel aanvragen. Wanneer je bromfiets of speed-pedelec nog niet in de bestanden van DIV gekend is, dan wordt dit automatisch door de dienst inschrijvingen gedaan.

Wanneer je geen gelijkvormigheidsattest voor je vervoermiddel hebt, dan zijn er drie mogelijkheden:

  1. Je vraagt de invoerder of fabrikant van je bromfiets of speed-pedelec een duplicata van het gelijkvormigheidsattest af te leveren;
  2. Wanneer de invoerder of fabrikant geen attest kan afleveren, dan dien je een aanvraag te doen bij de Dienst Homologaties. Deze dienst kan een eenmalig homologatieattest voor je bromfiets of speed-pedelec afleveren. De contactgegevens van deze dienst vind je onderaan.
  3. Voor de oude bromfietsen, waarvoor er nooit een gelijkvormigheidsattest bestaan heeft, kan je via de federatie van oldtimers (www.bfov-fbva.be) een attest vragen waarin het bouwjaar bevestigd wordt.

Je hoeft je in geen geval met je bromfiets of speed-pedelec aan te melden bij de douane. Er wordt voor deze voertuigen immers geen vignet 705 vereist.

Eenmaal je een gelijkvormigheidsattest, een homologatieattest of een attest van bouwjaar bezit, vraag je je verzekeringsagent aan aanvraag tot inschrijving naar DIV te zenden.

De Dienst Homologatie kan je als volgt bereiken:

Departement Mobiliteit en Openbare Werken
T.a.v. Cel Homologatie
Koning Albert II laan 20 bus 2
1000 Brussel
Telefonisch: 02 553 72 57
E-Mail: homologatie.voertuigen@mow.vlaanderen.be