Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

15 jan Vijf nieuwe Looise buurtinformatienetwerken

Vijf nieuwe Looise buurtinformatienetwerken

Tessenderlo is rijk aan Looienaars die begaan zijn met de veiligheid van de buurt. Dit blijkt uit het aantal mensen dat kwam aankloppen bij het gemeentebestuur en de lokale politie om zich te informeren over de werking van de buurtinformatienetwerken in de politiezone. Zij stelden zich bijna allemaal kandidaat om coördinator of co-coördinator te worden van een nieuw buurtinformatienetwerk – kortweg ‘BIN’ – en gingen samen met de preventiewerker van het gemeentebestuur en de gemandateerde politiebeambte aan de slag om een gebied af te bakenen. 

Allemaal organiseren zij op korte termijn een infosessie om de bewoners van deze gebieden uit te nodigen voor een bijeenkomst waarop zij hen zullen informeren over het hoe en waarom van het BIN.

In deze infosessies geven de coördinatoren in samenwerking met de politie en de dienst Preventie een duidelijke uitleg over wat het betekent om lid te zijn van een BIN, en hoe de informatieuitwisseling tussen burger en politie precies in zijn werk gaat. Daarbij wordt benadrukt hoe belangrijk het is dat elke burger – ook de niet-leden – alle verdachte situaties onmiddellijk meldt bij de politie op het nummer 101. Wanneer de politie dit nuttig acht kan er vervolgens een bericht worden uitgestuurd naar elk BIN-lid, met de vraag om alert te zijn. Met de Looienaar als extra ‘ogen en oren’ op het terrein kan de politie zo des te efficiënter te werk gaan. 

De eerste informatiesessies zijn reeds achter de rug, en het effectieve aantal aangesloten leden zal in de komende weken duidelijk moeten worden. In elk geval staat vast dat de gemeente Tessenderlo een uitbreiding met minstens vijf buurtinformatienetwerken zal kennen in 2019. 

Het BIN Baalberg, dat al sinds juni 2017 actief is, groeit nog steeds in leden-aantal, dankzij coördinatoren Marc Geyskens en Marco Ceustermans.

Steven Saenen wordt coördinator van het BIN Vloetlijn, daarin bijgestaan door Felix Saenen. Jochen Sauwens zal samen met Karen Pichal en Peter Bruynseels de kar trekken van het BIN Wetsberg. In BIN Schans wordt het coördinatorschap gedragen door Robert Briers, samen met Michel Remans. Het BIN Paalseweg is dankzij Marc Briers en Rob Mondelaers het eerste BIN in Hulst-Tessenderlo, en in Engsbergen wordt de aftrap van de BIN-werking gegeven door Jos Mangelschots en Gert Appelen, met het BIN Klokkeveld. 

De vijf nieuwe coördinatoren ondertekenden op maandag 14 januari de charters, samen met burgemeester Fons Verwimp, Thomas Vints, burgemeester Beringen én voorzitter van het politiecollege van PZ Beringen/Ham/Tessenderlo, Geert Wouters, korpschef van de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo, en Benny Bens, de gemandateerd politiebeambte.