Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

24 sep Beringen, Ham en Tessenderlo starten met GAS met steun van de provincie

In de gemeenten Beringen, Ham en Tessenderlo geldt vanaf 1 oktober 2018 één GASreglement.
Op deze manier willen de 3 gemeenten en de lokale politie in onderlinge samenwerking en met steun van de provincie kleine criminaliteit en asociaal gedrag sneller en efficiënter aanpakken.

Vóór de invoering van de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) konden gemeenten lokaal overlast en lichte inbreuken enkel laten bestraffen via het parket. Het is echter al langer bekend dat het parket door werkdruk de meeste aangiftes van kleine overtredingen moet klasseren. De huidige procureur des Konings liet dan ook weten dat de steden en gemeenten zelf zullen moeten instaan voor de aanpak van deze feiten. Met de invoering van GAS willen de gemeentebesturen van Beringen, Ham en Tessenderlo en de politiezone op een efficiënte, kordate en snelle manier nu een antwoord bieden op deze situatie aangezien straffeloosheid voor kleine overtredingen immers geen optie is.

Beringen, Ham en Tessenderlo zijn de eerste Limburgse gemeenten die hiervoor ook samenwerken met een sanctionerende ambtenaar op provinciaal niveau. De provincie juichte immers de vraag van deze besturen toe om de Limburgse gemeenten te ondersteunen met de implementatie en de toepassing van het GAS-systeem. Door de aanstelling van een provinciale sanctionerende ambtenaar kunnen gemeenten niet enkel kosten besparen maar wordt ook de juridische knowhow gecentraliseerd en zal er meer éénvormigheid zijn in sanctiebeslissingen over gemeenten heen. Vanaf 1 oktober zal de griffie van de provincie Limburg, dankzij de aanstelling van een nieuwe sanctionerend ambtenaar, instaan voor deze opdracht. Voor de behandeling en opvolging van de GAS-boetes van de diverse gemeenten laat de provincie ook een nieuwe IT-applicatie ontwikkelen. Het is zo de bedoeling dat op termijn meerdere Limburgse gemeentebesturen het voorbeeld van de politiezone zullen volgen.

Om lokaal de kleine overtredingen te kunnen vervolgen werd voor Beringen, Ham en Tessenderlo één gemeenschappelijk ‘GAS-codex’ opgesteld. Dit reglement biedt een totaaloverzicht van alle overlastvormen en gedragingen die binnen de politiezone aanleiding kunnen geven tot het opleggen van een sanctie. Een gemeentelijke ambtenaar of een politie-inspecteur kunnen de overtreding vaststellen. Bij vaststellingen kan men er wel voor opteren om eerst een waarschuwing te geven en niet onmiddellijk te verbaliseren. Indien er toch een proces-verbaal opgesteld wordt dan wordt deze overgemaakt aan de provinciaal sanctionerende ambtenaar. Dit geldt ook voor de zogenaamde gemengde inbreuken. Dit zijn de strafrechtelijke inbreuken waarvoor er administratieve sancties kunnen worden opgelegd en die opgenomen zijn in het protocol met het parket. De sanctionerende ambtenaar kan vervolgens beslissen om via bemiddeling tot een oplossing te komen vooraleer effectief een boete op te leggen. Bij minderjarigen is bemiddeling steeds verplicht. Voor de bemiddeling wordt er beroep gedaan op de federale bemiddelaar voor Limburg. In het kader van de bemiddeling kan er tussen de partijen een eventuele herstelprestatie worden afgesproken. Bij minderjarigen kan er als alternatief voor de geldboete ook voor een gemeenschapsdienst worden gekozen. Beslissingen over het schorsen of intrekken van een toelating of vergunning blijven binnen het GAS-systeem een bevoegdheid van de Colleges van Burgemeester en Schepenen.

Binnen de politiezone Beringen/Ham/Tessenderlo wil men in eerste instantie vooral een preventief beleid gaan voeren. ‘We proberen burgers zo goed mogelijk te informeren, sensibiliseren en responsabiliseren,’ zegt korpschef (wnd.) Geert Wouters, ‘iedereen wil immers een leuke en nette gemeente waarin het aangenaam wonen is.’ GAS staan bij ons dan ook voor Graag Aangenaam Samenleven. Om afspraken na te komen is soms evenwel ‘een stok achter de deur nodig’. De huidige samenwerking maakt dit mogelijk.’

 


Op de foto vlnr:
Dirk De Vis (burgemeester Ham), Geert Wouters (korpschef wnd.), Guido Vermeiren (procureur des Konings Limburg), Fons Verwimp (burgemeester Tessenderlo) en Maurice Webers (Burgemeester Beringen)