Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

Verkeer

TESSENDERLO, Kruispunt Molenhoeven/Laarbossenstraat (23/03/2021)


Situatie 8: Kruispunt Molenhoeven/Laarbossenstraat (23/03/2021)

Hoe zit dat?

'Zowel voertuigen als fietsers die komen vanuit de Laarbossenstraat en de Molenhoeven nemen vaak hun voorrang zowel van links als van rechts, zonder rekening te houden met aankomend verkeer. Wanneer je van de Diesterstraat komt moet je tot stilstand komen omdat je het vervoer van de Laarbossenstraat niet ziet door de omheining van het huis. Dit heeft er al vaker voor gezorgd dat de auto die achter mij reed bijna tegen mij zat of mij voorbij stak.'

    

Zo zit dat!

Op dit kruispunt is de voorrang van rechts van toepassing voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers en bromfietsers. Voorrang van links is ABSOLUUT NIET aan de orde!

Wanneer wel voorrang van rechts?

Voorrang van rechts – aan rechts is eigenlijk de juiste term – is de algemene regel op (kruis)punten waar geen verkeersborden of verkeerslichten staan, het verkeer niet door een bevoegd persoon geregeld wordt of indien er een SPECIFIEKE aanduiding staat 'hier geldt de voorrang van rechts'. 
Op dit kruispunt in Tessenderlo staat er wél duidelijk een specifieke aanduiding: bord B17 - kruispunt waar de voorrang van rechts geldt. Die regel is van toepassing op alle bestuurders die ten opzichte van jou van rechts komen, dus ook op fietsers en bromfietsers. Vroeger was het zo dat wie van rechts kwam en stopte, zijn voorrang kwijt was. Dat is niet meer zo. Je moet ook voorrang verlenen als de bestuurder van rechts gestopt is.

Voor alle duidelijkheid: de voorrang van rechts houdt ook in dat zowel fietsers als bromfietsers ook voorrang moeten verlenen aan het verkeer dat van rechts komt.

Wanneer niet?

Voorrang van rechts is niet van toepassing als de voorrang geregeld is door verkeersborden, verkeerslichten of bevoegde personen, en geldt ook niet voor een bestuurder die uit een aardeweg of pad komt, zelfs wanneer de laatste meters verhard zijn. Wie de oprit van een huis of parking verlaat, heeft eveneens geen voorrang. Ook op een rotonde die aangegeven wordt met het ronde, blauwe bord met witte pijlen vervalt de voorrang van rechts. Op zich logisch, want de straten die op zo’n rotonde aansluiten, hebben een omgekeerde driehoek of een stopbord. Een belangrijke uitzondering: wanneer je een fietspad met evenwijdige witte strepen kruist, dan heeft de fietser altijd voorrang. Hetzelfde geldt voor voetgangers die een trottoir volgen.