Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

Verkeer

BERINGEN, rond punt Hospitaalstraat (09/03/21)


Situatie 6: Beringen, rond punt Hospitaalstraat (09/03/2021)

Hoe zit dat?

''Het rond punt in de Hospitaalstraat aan 't Hoeveke, de 4 straten zijn haken op de straat om te vertragen en voorrang te verlenen. Ik heb al een situatie gehad dat we met 4 auto's tegelijk aan het kruispunt stonden: wie heeft er dan voorrang?'

 

  

 

Zo zit dat!

Wanneer op alle vier de wegen van een rond punt een bestuurder staat, wordt het moeilijk: wie heeft er dan voorrang?
Allereerst gelden de normale verkeersregels. Het is nu van belang dat één iemand als eerste het initiatief neemt. Het beste is om niet naar elkaar te gaan wijzen en zwaaien: de kans is dan groot dat alle vier de bestuurders tegelijkertijd gaan beginnen rijden, met alle gevolgen van dien. Degene die als eerste gaat rijden doet dit langzaam en kijkt de andere bestuurders aan. 
Vaak is het een kwestie van hoffelijkheid in het verkeer.

 

Wist je ook dat?

Veel mensen gebruiken de termen ‘rondpunt’ en ‘rotonde’ door elkaar, alsof ze hetzelfde betekenen. Maar de wegcode denkt daar anders over. Het verschil tussen een rondpunt en een rotonde kennen is belangrijk, want voor elk van de twee gelden andere voorrangsregels. Ontdek meteen wat je absoluut moet weten!

Wat is een rotonde?

Een rotonde herken je altijd aan het verkeersbord D5: een rond bord met drie witte pijlen die samen een cirkel vormen op een blauwe achtergrond. Het doel van een rotonde is meestal een vlotte doorstroom mogelijk maken. Je komt de meeste rotondes dan ook tegen op punten waar verschillende (relatief) drukke wegen samenkomen.

Voorrangsregels op rotondes

Voertuigen die zich al op een rotonde bevinden, hebben altijd voorrang op het verkeer dat de rotonde nog niet is opgereden. Dat merk je meestal aan het verkeersbord B1 (een omgekeerde driehoek met een rode rand op een witte achtergrond) of het verkeersbord B5 (het zogenaamde stopbord). Meestal zijn er ook ‘haaientanden’ of een stoplijn op het wegdek geschilderd.

Rotonde met twee rijstroken: wie heeft voorrang?

Een uitstekende vraag! Op een rotonde met twee rijstroken heeft het verkeer op de uiterste rijstrook altijd voorrang op het verkeer dat op de binnenste strook rijdt. 

Wat is dan het verschil met een rondpunt?

Een rotonde is een soort van rondpunt, maar niet elk rondpunt is een rotonde. Je herkent een rondpunt dat géén rotonde is aan het blauwe verkeersbord D1d, dat met een witte pijl aanduidt waar je moet rijden. Een rondpunt tref je meestal aan in rustige gebieden (zoals woonwijken) en heeft als doel het verkeer te vertragen.

Voorrangsregels op een rondpunt

Op een rondpunt geldt de gewone voorrang aan rechts. Ook als je je al op het rondpunt bevindt, moet je dus stoppen voor het verkeer dat jou langs rechts nadert!