Bel 101 voor dringende politiehulp | Politie nodig, niet dringend? Bel 011 27 95 79

dringend 101
niet dringend 011 27 95 79

07 okt Thema-actie GORDEL/GSM

Thema-actie GORDEL/GSM

Gsm en smartphone zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Helaas worden deze nog té veel gebruikt wanneer men aan het rijden is. Een gsm-oproep beantwoorden terwijl men achter het stuur zit kan voor erg gevaarlijke situaties zorgen: sommige chauffeurs vertragen plots wanneer zij een oproep ontvangen of zelf iemand opbellen, anderen vertonen een aarzelend gedrag en wijken van hun traject af en nog anderen negeren voorrangsregels en zien de zwakke weggebruikers niet eens meer staan.
Gms'en achter het stuur veroorzaakt dan ook heel wat ongevallen.

Ook de gordel dragen is verplicht. Men moet altijd een autogordel gebruiken. Dit geldt zowel voorin als achterin een auto als een ander voertuig. Gordels mogen niet worden gedeeld. Als op alle zitplaatsen gordels aanwezig zijn, mag het aantal passagiers niet groter zijn dan het aantal autogordels. Wanneer men geen autogordel draagt, kan de verzekeringsmaatschappij de schadevergoeding bij verwondingen door een auto-ongeval niet of maar gedeeltelijk uitkeren. Het niet dragen van de gordel zal geen ongevallen veroorzaken, maar verergert wel aanzienlijk de ernst van de verwondingen als er zich een ongeval voordoet.

Wat is gemeenschappelijk aan deze twee verkeersgedragingen? Wij zijn er zélf verantwoordelijk voor en kunnen er dus ook zélf iets aan doen!

Daarom zullen de Limburgse politiezones tijdens de thema-actie 'gordel/GSM' extra aandacht geven aan chauffeurs die gebruik maken van het GSM-toestel achter het stuur en aan degenen die al dan niet een gordel dragen. De thema-actie loopt van 12 tot 26 oktober 2016.